top of page

Fødslens start - et mysterium?

Kan vi selv hjælpe fødslen på vej?


Dette blogindlæg skal omhandle fakta omkring fødslens start, samt de tilbud der findes på markedet indenfor “fødsels modning”. Jeg kommer så småt omkring anbefalinger til forberedelse til fødsel også.




Balance - det evigt optimale udgangspunkt

Balance i krop og sind er et vigtigt vilkår for fødslen og i virkeligheden slet ikke så meget “hokus pokus”



Den hormonproduktion som finder sted i kvindens krop og som er gavnlig for ve arbejdet og fødslen, har de bedste betingelser når den gravide (og hendes partner) føler sig trygge, afslappede og ved godt mod. Stresshormoner reducerer desværre det hormon der hjælper fødslen i gang og som understøtter øvrige processer under/efter fødslen og ved amning.



Jeg oplever, at mange kvinder er bevidste om dette men alligevel kan kæmpe en smule med det faktum, at bekymring for fødslen, stress og utålmodighed op til og efter terminsdatoen fylder meget. Dette kan desværre bidrage til den onde cirkel der netop gør, at hverken sind eller krop er i optimal balance.


I forvejen så er mange kvinder/pars udfordring, at de lever i en nutid hvor hoved, hjerne, strategi og præstation er i fokus. Desværre er det ikke den optimale fødselshjælper! Med andre ord, så handler en graviditet og en fødsel i høj grad om, at få skruet den “over tænkende” del af vores hjerner godt ned, og i stedet benytte nogle teknikker der kan fremme balance og fokus på samspil med barn og krop.


I både mindfulness, yoga og meditation benytter man teknikker der skal bringe både krop og sind i ro. Ofte er det vejrtrækningen der er det fælles element og netop det med fokus på vejrtrækningen kan der være noget om. En dyb vejrtrækning hvor udånding er længere end indånding har en positiv effekt på det parasympatiske nervesystem og dermed også vores evne til at finde ro og balance.


Et sind i balance giver også en krop uden smerte og omvendt!




Udviklingsrejsen

Vi er i mange sammenhæng blevet tilvendt den over tænkende "strategi kultur" og det tager os desværre længere og længere væk fra kontakten til vores krop og fra "krop - sind" balancen. Konsekvensen er ofte, at kontakten til de naturlige processer, som vi nu engang er skabt til at være en del af, træder mere i baggrunden. Herunder naturlige processer i graviditet, fødsel og amning.

Graviditet og fødsel er en udviklingsrejse. Og for mange er det lettere sagt end gjort, at huske på dette. Men ved netop, at huske på både graviditet og fødsel som den udviklingsrejse det er, så giver det efter min mening kvinden (og parret) muligheden for at stå stærkere i og efter fødslen. Jeg tror desuden på, at jo før i graviditeten man kan huske på, at udviklingsrejsen er begyndt, så vil man stå stærkere i den og i den forandring udviklingsrejsen byder op til.


I både mindfulness, yoga og meditation benytter man teknikker der skal bringe både krop og sind i ro. Ofte er det vejrtrækningen der er det fælles element og netop det med fokus på vejrtrækningen kan der være noget om. En dyb vejrtrækning hvor udånding er længere end indånding har en positiv effekt på det parasympatiske nervesystem og dermed også vores evne til at finde ro og balance.


Et sind i balance giver også en krop uden smerte - og omvendt!




Ved man hvad der sætter fødslen i gang?

JA! - det gør baby selv.

Tidligere var dette et af de mange uudforskede områder men Statens Serum Institut har deltaget med forskning, hvor 100.000 babyer er undersøgt via blodprøver.

Kort fortalt, så er det et signalstof der frigives fra baby i større mængder når den er klar til fødsel.

Man ved i forvejen, at babys hjerne gennemgår en kolossal modning den sidste måned af graviditeten så det er jo ganske smart hvis baby kan være med til at signalere hvornår den er helt klar! (Man ved også, at de børn der fødes en måned før tid, indhenter det forsømte når de er uden for livmoderen, hvis betingelserne er optimal)


Det store mysterium i forhold til babys fødsel er stadig “HVORNÅR”! - og man vil derfor endnu ikke kunne bruge det til særlig meget, at vide HVAD der sætter fødslen i gang! Forskningen på dette område fortsætter dog - så det er muligt vi bliver klogere.


Med så mange andre forhold graviditet og fødsel så er og bliver det ufødte barn altså det “blinde kort” og der er fortsat “mysterier” i fostertilværelsen som vi i dag stadig ikke kender alle svarene på.

Noget er vanskeligere, at forske i end andet og der er simpelthen også områder inden for graviditet og fødsel som er en “tradition” og et kulturelt fænomen som vores sundhedsvæsen/lægevidenskab/forskningstradition har valgt ikke at forske i.



Forklaring om fødsels hormonet Oxytocin

Eller kærlighedshormonet som det også kaldes, er et hormon der findes naturligt i kroppen. I større mængder hos kvinder end hos mænd. Hormonet spiller en vigtig rolle ved fødsel og amning.


Oxytocin frigives fra hjernen og indgår i samspil med dopamin i “belønnings systemet". Det giver en følelse af lykke og velvære når det udskilles. Det medvirker til, at man knytter følelsesmæssige bånd og det udskilles bl.a. når man kysser, krammer og har sex. Data fra flere studier peger på, at hormonet bl.a. udskilles ved lange kram og længerevarende øjenkontakt mellem par.


Som kvinde frigives der mere af hormonet når brystvorterne stimuleres. Oxytocinen får mælkekirtlerne i brysterne til at klemme sig sammen så mælken presses ud. Produktionen af oxytocin ved stimulation af kvinden brystvorter kan også benyttes under fødslen til at stimulere veerne/livmoderens sammentrækninger.

Kvindens krop indgår her i “positiv feedback” cyklussen, hvor oxytocin får livmoderen til at trække sig sammen. Strækket i livmoderen stimulerer til flere sammentrækninger osv. Efter fødslen er det også oxytocin produktionen der hjælper livmoderen med at trække sig sammen og dermed mindsker blødningen. Lægges barnet til brystet kan det hjælpe til i processen.

Fødsels Modning (fakta?)

Obstetrisk akupunktur

Jeg har erfaring med obstetrisk akupunktur og stimulering til modning til fødsel. Desværre findes ikke tydelig evidens for at akupunktur kan benyttes til fødselsmodning (1)

Der er heller ingen forskning til dato der viser at akupunktur kan benyttes til igangsættelse af fødslen.


Jeg deler i høj grad synspunkt med forfatteren af bogen “akupunktur under graviditet, fødsel & barsel”, når hun skriver, at akupunktur skal ses som en behandling der skaber balance og understøtter de naturlige processer. Hvorfor akupunkturen skal benyttes til at skabe balance i kroppen over længere tid.(2)


Jeg deler til fulde det synspunkt. Både som jordemoder men også som healer. Balance i krop og sind hjælper til, at fødselsprocessen kan tage over (når altså baby giver signal ;-)). Det er princippet omkring balance i sind og krop som jeg selv benytter i min behandling med healing. Både i graviditeten men også over terminsdato. Akupunktur kan benyttes sideløbende til en hver tid, hvis det ønskes.


Der har desværre ikke været tradition for, at forske i andre metoder til fødselsmodning så som meditation og healing eller lign. Derfor findes der ingen evidens på dette område heller. Der er til gengæld forsket en smule både i healings virkning og i virkningen af meditation til andre ubalancer og sygdomme, her ses der generelt effekt men der konkluderes ofte, at der bør laves bedre forskning på området. (Som et lille sidespring kan jeg dog nævne, at det glæder mig, at erfare fra personer med stress som jeg ser i min klinik, at de nu tilbydes deltagelse i meditationsgrupper via egen læge organiseret i kommunalt regi).


Hindeløsning

Fakta omkring hindeløsning er, at data viser, at hvis man benytter hindeløsning som metode til at forsøge, at påvirke kroppen til at gå i fødsel, så vil 11 ud af 12 behandlede kvinder IKKE gå i fødsel, men til gengæld opleve bivirkningerne ved hindeløsningen i form af smertefulde sammentrækninger uden virkning! Desuden så har den ene ud af de 12 behandlede kvinder kun effekt af hindeløsningen, hvis den foretages gentagne gange og altså ikke som en en- gangs løsning. (3)


Personligt mener jeg, at man skal være lidt varsom med hindeløsning. Det er vigtigt at være meget præcis i vurderingen af kvindens/livmoderens “modenhed”, om hun har født før, og hvordan det tidligere fødselsforløb var. Ved tvivl i forhold til dette vil jeg altid undlade at benytte hindeløsning.



Andre gode råd til fødsels modning

Der findes mange andre gode råd til hvad man kan gøre og hvad man kan spise før/efter termin for, at modne sin livmoderhals og skabe sammentrækninger.

Fakta underbygger desværre heller ingen af disse, så man kan ikke være sikker på virkningen. Ofte er det dog ganske uskadelige "anbefalinger" men spørg evt. en jordemoder til det konkrete råd du har læst eller hørt om. (3)



Ønsker du mere viden?

Har du/I spørgsmål til hvordan du/I kan forberede dig/jer optimalt i graviditeten til den forestående fødsel, så giver jeg gerne mit bud på hvilke retninger inden for fødselsforberedelse der kan være værd at kigge på.

Vil du/I vide mere om graviditet og fødsel samt udviklingsrejsen, sunde udviklingskriser og hvordan du/I får positivt udbytte af disse?

Jeg giver også gerne mere information om f.eks. fødselsmodning, igangsættelse af fødsel, spørgsmål om ve drop eller hvad der nu lige kan være af emner som du/I gerne vil have klar og ærlig information omkring.


Du/I er hjertelig velkommen til at kontakte mig via min kontaktformular. Så vender jeg retur til dig/jer.












Kildehenvisninger

  1. Mozurkewich EL, Chilimigras JL, Berman DR, Perni UC, Romero VC, King VJ, et al. Methods of induction of labour: a systematic review. BMC Pregnancy Childbirth. 2011 Oct;11:84.

  2. Siegumfeldt, Johanne. Akupunktur under graviditet, fødsel og barsel. 2016, s. 185.

  3. Finucane EM, Murphy DJ, Biesty LM, Gyte GM, Cotter AM, Ryan EM, et al. Membrane sweeping for induction of labour. Cochrane database Syst Rev. 2020 Feb;2(2):CD000451.









bottom of page